Resuming podcast
Som Terra 361
10/11/2022

Som Terra 361

Som Terra amb Pili Garcia

Marcadors

FADEMUR, la Federación de Asoc...
Compartir

FADEMUR, la Federación de Asociaciones de Mujeres Rurales, d’àmbit estatal, ha signat la primera Aliança d’entitats de dones rurals catalanes en el marc de la II Jornada La Nova Ruralitat organitzada per la Fundació Pimec i PallarsActiu. La jornada ha estat enfocada en la resiliència i les dones emprenedores dels territoris rurals i l’objectiu ha estat analitzar l’impacte positiu en el seu entorn de les petites empreses. Parlem amb la presidenta de FADEMUR, Teresa López. També ho fem amb el Joan M. Llorens, cap de la sectorial d’Apicultura de JARC. L’organització agrària ha demanat al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que prengui mesures perquè es compleixi el protocol d’actuació i seguiment de la vespa asiàtica, perquè sigui efectiu. L’entitat ha detectat que existeix una quantitat de nius creixent que es detecten, però no es retiren. El protocol estableix que en espais públics, ha d’actuar l’Administració titular, mentre que en espais privats l’Administració local podrà informar i requerir al propietari de la finca perquè destrueixi la colònia. La velutina provoca la pèrdua d’entre el 30% i el 50% de les abelles de les arnes, aquesta xifra pot arribar al 100% amb arnes de poca densitat, segons el cap de la sectorial d’Apicultura de JARC, i pot convertir-se en un problema per la seguretat ciutadana. I, finalment, una nova càpsula del Residu al Recurs, amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui cinquena entrega del podcast 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles. Som-hi!

FADEMUR, la Federación de Asoc...
Compartir

FADEMUR, la Federación de Asociaciones de Mujeres Rurales, d’àmbit estatal, ha signat la primera Aliança d’entitats de dones rurals catalanes en el marc de la II Jornada La Nova Ruralitat organitzada per la Fundació Pimec i PallarsActiu. La jornada ha estat enfocada en la resiliència i les dones emprenedores dels territoris rurals i l’objectiu ha estat analitzar l’impacte positiu en el seu entorn de les petites empreses. La jornada ha abordat diferents objectius de desenvolupament sostenible (ODS) dels quals ha sobresortit l’ODS 17 (d’Aliances per Aconseguir els Objectius) per plasmar-se a la signatura de la Primera Aliança d’entitats de dones rurals mitjançant la qual FADEMUR i la resta d’entitats es comprometen a treballar en xarxa. Teresa López, presidenta de la Federació d’Associacions de Dones Rurals.

La vespa velutina o vespa asià...
Compartir

La vespa velutina o vespa asiàtica és una vespa invasora que causa efectes directes envers l’apicultura, ja que les vespes troben en les arnes una font d’aliment continuat, depredant les abelles i debilitant la colònia, fent-la més susceptible a desenvolupar malalties. Una altra de les conseqüències que pateixen els apicultors és que redueix o paralitza totalment la producció de mel. La presència de la vespa asiàtica no només afecta l’activitat apícola, sinó que també produeix un greuge important en la biodiversitat autòctona i, presenta un risc per la salut de les persones. Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya ha demanat a les administracions que actuïn amb celeritat, donat que durant la tardor, les vespes reina poden arribar a produir entre 200 i 500 vespes reina que emergiran a la primavera per fundar noves colònies, amb la complexitat que això pot afegir a la gestió d’aquesta espècie invasora. Un estudi de la Universitat Autònoma de Barcelona conclou que els atacs de vespa velutina representen l’amenaça més gran per als ruscos entre els mesos de juny i novembre. La presència d'aquesta espècie de vespa, expliquen, limita la sortida d'abelles durant tot el dia i és responsable, d'una tercera part de les baixes totals d'abelles en els ruscos. Segons afirma Joan M. Llorens, cap de la sectorial d’Apicultura de JARC, depenent de la densitat velutina i el nombre d’abelles que habitin en la mateixa zona, aquesta pèrdua pot arribar a ser del 50%. La situació actual del sector apícola a Catalunya ja és prou delicada per altres aspectes, com per exemple, relacionats amb els efectes del canvi climàtic (sequera), l’augment dels costos de producció o la varroa (un àcar paràsit extern que ataca les abelles Apis cerana i Apis mellifera) com a conseqüència, la producció de mel s’ha reduït fins a un 40%. Per tant, l’organització demana a les administracions competents que per tal d’evitar greuges irreparables per l’activitat apícola catalana, que poden desembocar en el tancament de nombroses explotacions i, produir seriosos danys en la biodiversitat i un risc per la ciutadania, procedeixin immediatament amb la retirada i destrucció dels nius de vespa velutina nigrithorax localitzats als espais públics i que facin complir el protocol en les finques de titularitat privada. Per altra banda, l’entitat demana que es facin tasques de vigilància continuada sobre les zones perimètriques on s’han trobat els nius de vespa asiàtica retirats, per tal d’assegurar-se de què no s’han reproduït les colònies. Joan M. Llorens, cap de la sectorial d’Apicultura de JARC, gerent de la Casa Museu de la mel d’Alcover i president de l’Associació Amics de les Abelles de les muntanyes de Prades.

I, finalment, una nova càpsula...
Compartir

I, finalment, una nova càpsula del Residu al Recurs, amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui cinquena entrega del podcast 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles.