Resuming podcast
Som Terra 362
10/11/2022

Som Terra 362

Som Terra amb Pili Garcia

Marcadors

Benvinguts i benvingudes al So...
Compartir

Benvinguts i benvingudes al Som Terra. El proper 19 de novembre el camp es trobarà amb la ciutat a la Festa Arrels. El Museu Marítim de Barcelona acollirà la primera Festa Arrels, que inclourà un mercat de pagès de proximitat, tastos, música en directe, un espai infantil i un espai de reflexió amb xerrades i projeccions. Volem saber-ho tot sobre la festa que vol apropar l’entorn rural al món urbà. i és per això que obrim el Som Terra conversant amb el Josep Sucarrats, director de la revista Arrels i organitzador de la Festa Arrels. Coneixem l’Agrícola Sant Isidre de Juncosa, la cooperativa centenària que sota el segell de la DOP Les Garrigues elabora l’Oli Les Cabanes i de la presentació de l’oli d’oliva verge extra ‘Premium’ de collita primerenca Les Cabanes Taste of earth, guardonat recentment per la seva qualitat amb la medalla d’or al Concurs Internacional d’Olis d’Oliva Verge Extra Olivinus 2022 de Mendoza (Argentina), entre moltíssims altres guardons atorgats arreu del món. Parlem amb l’Àngels Araque, directora general de l’Agrícola Sant Isidre de Juncosa I, finalment, una nova càpsula del Residu al Recurs, amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui sisena entrega del podcast 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles. Som-hi!

Neix la Festa Arrels, la gran ...
Compartir

Neix la Festa Arrels, la gran trobada del món rural a Barcelona. Tindrà lloc el 19 de novembre, d’11 a 20 hores, al Museu Marítim de Barcelona. La Festa comptarà amb un mercat de pagès, tastos, actuacions culturals, debats i espai infantil. És el primer gran esdeveniment presencial del Món Arrels i tota la comunitat al voltant de la revista, els seus mitjans i el seu mercat. La Festa Arrels serà una gran mostra del rural català actual, “el món que torna” i on les persones visitants podran gaudir de gastronomia, cultura i saviesa rural. Hi haurà 5 tipus d’activitats ben diferenciades: El Mercat de pagès amb 45 parades de productores per comprar i per tastar producte local i de proximitat. L’espai Gastro Arrels amb tastos d’aliments i begudes de la terra. Actuacions, projeccions i exposicions de nous artistes rurals amb l’actuació final de Mazoni. A l’Auditori Arrels hi haurà un espai per la reflexió amb diàlegs, debats, presentacions de llibres i documentals amb els protagonistes del món rural d’avui per afrontar els grans reptes del món rural: repoblament, energies verdes o el relleu a pagès. I finalment, un espai per a la mainada amb jocs, joguines, actuacions i tallers per a infants, l’espai Mini Arrels. A la Festa Arrels s’hi llegirà el Manifest Arrels, en què diverses personalitats del món rural defensaran un nou model de convivència amb el món urbà, basada en el respecte mutu i la cooperació. Què és el Món Arrels? Arrels, el món que torna és un projecte col·lectiu que consisteix en una revista en paper i en un entorn digital que inclou web, pòdcast, vídeos i informació actualitzada diàriament i el mercat virtual de productes de proximitat www.mercatarrels.cat. Arrels és una plataforma de divulgació d’informació i coneixements d’un estil de vida basat en els valors de la natura i el món rural per a totes les persones que el senten com a propi, i també un espai que posa en contacte directe els consumidors amb els pagesos productors d’aliments de proximitat del nostre país. Una iniacitiva de la Cooperativa Abacus. Volem saber més sobre la festa que vol apropar l’entorn rural al món urbà. i és per això saludem el Josep Sucarrats, directoI, finalment, una nova càpsula del Residu al Recurs, amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui sisena entrega del podcast 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles. Som-hi! r de la revista Arrels i organitzador de la Festa.

La Cooperativa Agrícola Sant I...
Compartir

La Cooperativa Agrícola Sant Isidre de Juncosa ja ha elaborat l’oli d’oliva verge extra ‘Premium’ de collita primerenca Les Cabanes Taste of earth, guardonat recentment per la seva qualitat amb la medalla d’or al Concurs Internacional d’Olis d’Oliva Verge Extra Olivinus 2022 de Mendoza (Argentina). De fet, aquest oli d’oliva verge extra ha estat premiat arreu del món per la seva qualitat, en diferents concursos d’Europa, EUA, Àsia i Orient Mitjà. En aquest últim any ha aconseguit sis reconeixement internacionals més, que es sumen als aconseguits els darrers anys. Pel que fa a la campanya d’enguany, tot i que es preveu un descens de la producció respecte a l’any anterior, el reg permetrà tirar-la endavant i s’espera un 70% de la producció mitjana. A més, dins dels projectes de futur de la cooperativa, l’any vinent implantaran una nova línia d’envasat que permetrà augmentar els litres d’oli envasats per hora i obtenir més certificacions de qualitat per competir a escala mundial. El procés d’elaboració de l’Oli Les Cabanes de Juncosa comença a mitjans d’octubre, quan l’oliva arbequina està en el seu punt òptim. El temps entre la collita i la molta és el mínim per tal de garantir la qualitat. Per obtenir l’oli, s’utilitzen només procediments mecànics que no alteren en cap moment les propietats organolèptiques de l’oliva, conservant en tot moment els aromes i els elements propis del fruit, sense cap manipulació ni cap procediment químic. A finals de novembre, el diumenge 27, torna la Fira de l’Oli i Productes d’Elaboració Artesana a Juncosa, després de dos anys sense celebrar-se. Àngels Araque, directora general de l’Agrícola S.ant Isidre de Juncosa

I, finalment, una nova càpsula...
Compartir

I, finalment, una nova càpsula del Residu al Recurs, amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui sisena entrega del podcast 50 maneres de salvar el planeta, on ens encoratja, de 50 maneres diferents, a passar a l’acció per tal que els residus passin a ser un recurs valoritzable amb casos d'èxit d'empreses i entitats que ja estan treballant cap a una economia circular i eines per a ser més ecològics i sostenibles. Som-hi!