Ramon Sarroca, president de la FCAC Georgina Alins, investigadora IRTA i coordinadora AgriRegenCat Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus - 50 maneres de salvar el planeta
Benvinguts i benvingudes al Som Terra Avui saludem el Ramon Sarroca, és el President de la FCAC, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, volem fer una breu balanç del que ha suposat per la pagesia aquest 2022 i també parlar de futur, de tot allò que tenen previst des de la Federació de cara al nou any, que celebraran el 40è aniversari. Avui també, conversa slow amb la investigadora de l’IRTA i coordinadora de l’AgriRegenCat Georgina Alins. Què és l’agricultura regenerativa? L’IRTA amb participació del CREAF i de la Universitat de Lleida, llança AgriRegenCat i AgriCarboniCat, dos projectes de recerca per millorar la salut i els serveis ecosistèmics dels sòls agrícoles catalans. Es monitoritzarà l’impacte en la salut del sòl i la biodiversitat d’un conjunt de tècniques, com les cobertes vegetals, la fertilització orgànica o la reducció del treball del sòl en una xarxa de finques dels conreus més representatius arreu de Catalunya .La investigació busca comprendre els processos microbiològics involucrats en el segrest de carboni i desenvolupar models predictius d’un cicle clau per reduir les emissions d’efecte hivernacle. I finalment, del Residu al Recurs, 50 maneres de salvar el planeta amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui el desè tip, guerra contra el plàstic d’un sol ús. Tot això avui, aquí, al Som Terra.
Arreu del món agrícola, el sòl és el substrat primari que alimenta conreus i pastures. Però, amb un maneig adequat, l’agricultura també pot retornar a la terra la fertilitat de què es nodreix i combatre, de retruc, el canvi climàtic. És el propòsit de l’agricultura regenerativa: recuperar la salut del sòl, tant en termes d’estructura física com de biodiversitat i composició química, per mitjà de processos ecològics. Les receptes d’aquesta interacció varien en cada context. Per això, a Catalunya, l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), amb la participació del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i la Universitat de Lleida (UdL), ha llançat enguany AgriRegenCat i AgriCarboniCat. Són dos projectes complementaris amb una línia de recerca comuna: identificar les millors pràctiques agrícoles per incrementar els serveis ecosistèmics del sòl en diferents cultius i condicions climàtiques i agrícoles de Catalunya. Saludem la Georgina Alins, investigadora de l’IRTA i coordinadora de l’AgriRegenCat.