Obrim el programa parlant amb el Ramon Sarroca, és el President de la FCAC. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya ha sol·licitat al Departament d’Acció Climàtica mesures que contribueixin a pal·liar el greu impacte de la sequera a les explotacions i les cooperatives agràries i ramaderes. La sequera pluviomètrica severa i l’estat dels embassaments a les conques internes a un 30% de la seva capacitat són indicadors preocupants per a la propera campanya de reg, que serà d’escassa disponibilitat d’aigua i que condicionaria les collites novament a la baixa. També us parlem d’un nou podcast, s’acaba d’estrenar Producció Local, un pòdcast de l’IRTA sobre alimentació, ciència i sostenibilitat. De moment, Producció Local consta de sis episodis, en què, a partir de projectes, iniciatives i realitats de Barcelona s’aborden alguns reptes globals i com s’hi fa front des de la recerca. El primer dels pòdcast parla del Mandó, una varietat local de tomàquet de Collserola. El pòdcast el dirigeix i el presenta l’Àngels Codina, cap de Comunicació de l’IRTA amb qui parlarem avui al programa. I finalment, nou capítol del pòdcast del Residu al Recurs, 50 maneres de salvar el planeta amb el Joan Ibars, ambientòleg expert en gestió de residus. Avui dotzè tip. Parlem del reciclatge de la roba.
La FCAC reclama al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, suport pels danys de la sequera a l’agricultura i la ramadera, han mostrat la seva preocupació per les conseqüències de la propera campanya de reg, amb escassa disponibilitat d’aigua i reserves molt baixes. Alhora, les cooperatives i els seus socis es veuen desbordats per una excessiva burocratització, agreujada arran de la nova PAC, i per la gestió insuficient dels danys de la fauna salvatge als conreus. També es mostren preocupats i reclamen que s’incrementi l’impuls a les actuacions del pla de xoc per pal·liar els danys que la fauna salvatge –especialment conills, porc senglar, cabirol i algunes aus- provoquen en els conreus agrícoles i a la ramaderia. A Catalunya, hi ha 193 empreses cooperatives que agrupen gairebé 29.000 socis productors. Representen un 53% de la Producció Final Agrícola i un 24% de la Producció Final Ramadera. Parlem amb el Ramon Sarroca, president de la FCAC
S’acaba d’estrenar Producció Local, un pòdcast de l’IRTA sobre alimentació, ciència i sostenibilitat. De moment, Producció Local consta de sis episodis, en què, a partir de projectes, iniciatives i realitats de Barcelona s’aborden alguns reptes globals i com s’hi fa front des de la recerca. El primer dels pòdcast parla del Mandó, una varietat local de tomàquet de Collserola. Cada episodi inclou entrevistes sobre el terreny per conèixer projectes, iniciatives i realitats de Barcelona vinculades amb la temàtica de cadascun, que es complementen amb una entrevista en estudi a un/a expert/a de l’IRTA en aquell àmbit per aportar-hi una visió més profunda i global des del coneixement científic. «Peix salvatge o de cultiu?», «La ciutat que també és un hort» «Ovelles i cabres urbanites», «Vins que respiren ciutat», «El malbaratament té data de caducitat», són les temàtiques dels propers pòdcasts. El pòdcast el dirigeix i el presenta l’Àngels Codina, cap de Comunicació de l’IRTA amb qui parlarem avui al programa.