Avui parlem de les afectacions al primer sector de la fauna salvatge amb el Ramon Comes, Responsable de Caça i Danys de Fauna de la Unió de Pagesos de Catalunya. Segons el Sindicat, a més dels greus danys que provoquen conills i senglars a l'agricultura de les comarques de Lleida, la pagesia té cada vegada més perjudicis per l'acció dels cabirols, que afecta vinyes, ametllers i arbres joves, i recorda que el pla pilot que es va dur a terme al Priorat va permetre incrementar els períodes hàbils de caça, que van aconseguir augmentar el nombre de captures d'aquests animals. Parlem també amb la Maria Devant, investigadora i cap de producció de remugants de l'IRTA sobre el RUMPRINT, un grup de treball que ha investigat l'impacte ambiental de produir llet i carn de boví. Quin és l'impacte ambiental de produir un bric de llet, o un quilo de carn de vedella? En el marc del grup operatiu RUMPRINT, investigadores de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) especialitzades en la producció de carn i de llet, en l'anàlisi del cicle de vida i en la gestió de les dejeccions ramaderes, han calculat la petjada ambiental d'aquests dos productes d'origen animal i n'han identificat els principals factors a millorar. L'objectiu general de la investigació és identificar millores a introduir al llarg de la cadena de valor de la carn i la llet de boví produïts a Catalunya per tal de reduir la seva petjada ambiental, tot mantenint productivitat i qualitat del producte final. I finalment, coneixem la Gemma Arnillas i el Jordi Terés de Pla Oví, a Algerri a la Noguera.
Avui parlem de les afectacions al primer sector de la fauna salvatge amb el Ramon Comes, Responsable de Caça i Danys de Fauna de la Unió de Pagesos de Catalunya. Segons el Sindicat, a més dels greus danys que provoquen conills i senglars a l'agricultura de les comarques de Lleida, la pagesia té cada vegada més perjudicis per l'acció dels cabirols, que afecta vinyes, ametllers i arbres joves, i recorda que el pla pilot que es va dur a terme al Priorat va permetre incrementar els períodes hàbils de caça, que van aconseguir augmentar el nombre de captures d'aquests animals.
Parlem amb la Maria Devant, investigadora i cap de producció de remugants de l'IRTA sobre el RUMPRINT, un grup de treball que ha investigat l'impacte ambiental de produir llet i carn de boví. Quin és l'impacte ambiental de produir un bric de llet, o un quilo de carn de vedella? En el marc del grup operatiu RUMPRINT, investigadores de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) especialitzades en la producció de carn i de llet, en l'anàlisi del cicle de vida i en la gestió de les dejeccions ramaderes, han calculat la petjada ambiental d'aquests dos productes d'origen animal i n'han identificat els principals factors a millorar. L'objectiu general de la investigació és identificar millores a introduir al llarg de la cadena de valor de la carn i la llet de boví produïts a Catalunya per tal de reduir la seva petjada ambiental, tot mantenint productivitat i qualitat del producte final.