La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya presenta un estudi que proposa cinc noves possibilitats de producció i negoci agroalimentari que resultarien òptimes per al pla de Lleida i que serien compatibles amb la sostenibilitat dels aliments i la bioeconomia circular. La proposta s’emmarca en un estudi liderat per la FCAC dins del projecte AgroBioFood b. Ponent i desenvolupat per l’agrupació d’empreses Minka-Akis International. L’estudi analitza alternatives de negoci vinculades a la producció de lleguminoses de gra, de fruita dolça, de blat de moro, a l’elaboració de productes alimentaris a base de mescles de proteïna vegetal i animal i una última alternativa vinculada a la producció de brassicàcies com bròquil, col i coliflor. En parlem amb el Víctor Falguera, director de projectes d’Akis International. I també us parlem de la col verda manresana que s’afegeix als productes singulars del Bages. La col verda manresana ja té guia, “un tresor gastronòmic d’hivern del Bages” que ofereix una informació molt àmplia sobre aquest producte i les seves aplicacions gastronòmiques. Parlem amb la Marta Viladés, vicepresidenta del Consell Comarcal del Bages.
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya presenta un estudi que proposa cinc noves possibilitats de producció i negoci agroalimentari que resultarien òptimes per al pla de Lleida i que serien compatibles amb la sostenibilitat dels aliments i la bioeconomia circular. La proposta s’emmarca en un estudi liderat per la FCAC dins del projecte AgroBioFood b. Ponent i desenvolupat per l’agrupació d’empreses Minka-Akis International. L’estudi analitza alternatives de negoci vinculades a la producció de lleguminoses de gra, de fruita dolça, de blat de moro, a l’elaboració de productes alimentaris a base de mescles de proteïna vegetal i animal i una última alternativa vinculada a la producció de brassicàcies com bròquil, col i coliflor. En parlem amb el Víctor Falguera, director de projectes d’Akis International. Recuperar la superfície destinada a la producció de llegums i desenvolupar la indústria transformadora per obtenir farines i altres aliments amb un alt contingut de proteïna vegetal seria el segon model productiu proposat per l’estudi. En el cas de la fruita dolça, es proposa la reorientació de la producció mitjançant sistemes altament tecnificats amb cogeneració d’energia i l’aprofitament de subproductes per a la fabricació de biomaterials. També el blat de moro cultivat de manera sostenible i aprofitar el canyot de la planta per a l’aïllament tèrmic en la construcció d’habitatges sostenibles. Davant l’augment de consumidors flexitarians que volen menjar productes carnis però en menor quantitat, es proposa un model de transformació que permeti al sector adaptar-se a les tendències de consum produint aliments blended, que inclouen proteïna vegetal mesclada parcialment amb proteïna d’origen animal. Finalment, en un context d’augment de les temperatures on la viabilitat dels conreus actuals es veuria minvada, es podrien aprofitar el terreny i les noves condicions climàtiques per produir brassicàcies com el bròquil, la col i la coliflor que mostren una tendència a l’alça en la demanda dels consumidors.
La col manresana o col verda manresana és el producte estrella de l’horta d’hivern del Bages. Es tracta d’una col de fulles grans i ovalades, una mica rugoses i d’un color verd fosc. Va ser una col molt cultivada i coneguda fins als anys 60 del segle passat però a partir de llavors la població va començar a tenir accés a altres aliments i el seu consum va disminuir. Ara, el Rebost del Bages n’ha editat una guia amb l’objectiu de promoure’n el seu coneixement i consum entre la població de la comarca. De fet, es tracta d’un producte que cultiven la majoria de pagesos del territori i que pot trobar-se en mercats de proximitat i restaurants que treballen amb producte local. La guia inclou una introducció a l’horta del Bages i una descripció de la col manresana i les seves propietats nutricionals. També explica com s’ha de cultivar i què cal tenir en compte a l’hora de comprar-la, conservar-la i cuinar-la. A més, s’hi poden trobar diferents receptes creades per la Fundació Alícia i els restaurants locals. La guia es pot descarregar del web d’El Rebost del Bages (enllaç aquí) i també es pot recollir impresa a l’oficina de turisme de Manresa. Marta Viladés, vicepresidenta del Consell Comarcal del Bages.