Des dels temps ancestrals, els pagesos han treballat la terra amb esforç i dedicació, confiant en l'aigua com a aliada per cultivar els aliments i sostenir la vida. No obstant això, el canvi climàtic amenaça aquest equilibri afectant les collites i agumentant els preus dels aliments i fan que la pagesia hagi d'adaptar-se i recórrer a pràctiques sostenibles per preservar l'aigua i garantir un futur segur per a tothom. L'aigua i la pagesia són teixits inseparables de la vida. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural convoca la Taula Agrària per detectar quines són les principals urgències a abordar amb el sector primari amb l’objectiu de respondre amb la màxima celeritat possible i minimitzar les conseqüències que tindrà aquesta severa sequera a curt i a llarg termini. Anna Barnadas és la secretària d’Acció Climàtica del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Què són les taules agràries? Per la seva banda, l’organització agrària Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, considera que manquen dessaladores, que cal augmentar el volum d’aigua regenerada i també els ajuts perquè els agricultors puguin invertir en sistemes de reg més eficients i sistemes antifuites en granges. Malgrat que des del sector primari s’ha fet un enorme esforç per reduir el consum d’aigua, reconeixen que encara queda molt camí per a fer-ne un ús més eficient. Martí Costal, cap de la sectorial de l’Aigua de JARC